Alles over de werking van het stuurhuis

  Het stuurhuis zorgt voor de overdracht van het stuurwiel naar de wielen. Stuurhuis revisie moet dus ook heel precies gebeuren. Zo is te zorgen dat de wielen de verschillende bochten op de juiste manier nemen. Zonder dat de auto gaat slippen. Om goed te begrijpen hoe dit zit, vind je op deze plek een uitleg over de werking van een stuurhuis.

  De werking uitgelegd

  Het stuurhuis bestaat uit een aantal onderdelen. Zo zijn er de tandheugel en rondsel. Een rondsel kan roteren en de tandbeugel op die manier linksom of rechtsom laten draaien. Dit is dus wat voor de bewegingen zorgt als je aan het stuurwiel trekt. Daar is wel een bepaalde mate van kracht voor nodig. Dit hangt bijvoorbeeld af van hoe snel je rijdt. Ook speelt de stuurbekrachtiging hierin een rol. Die kan elektrisch of hydraulisch zijn.

  Wanneer het stuurhuis vervangen?

  Het vervangen van het stuurhuis komt gelukkig niet vaak voor. Het is bijvoorbeeld nodig wanneer er olie lekt. Het is slecht voor het milieu en het zorgt dat de auto niet meer goed werkt. De bestuurder heeft steeds meer kracht nodig om de stuurbewegingen te maken. Een ander probleem kan het beschadigen van de stofkappen zijn. Die kunnen zorgen voor meer stuurweerstand en het rijden lastiger maken. Ook de manchetten kunnen scheuren.

  Een kapot stuurhuis herkennen

  Het is vaak zo dat door een andere manier van reageren als je aan het stuur trekt je direct een indicatie geeft dat er iets niet klopt. Daarnaast kunnen ook geluiden klinken die je niet thuis kan brengen. Dit kan vaak een probleem met de wiellagers aangeven. Een klap of knal als je stuurt is natuurlijk nooit goed. Je weet dan direct dat er iets niet klopt.

  Te zien op het dashboard

  De modernste nieuwe modellen worden op allerlei manieren elektrisch gecontroleerd, bijvoorbeeld met sensors. Daardoor kan je ook al heel snel een aanwijzing krijgen dat er iets niet in orde is met het stuurhuis. Dit is een reden zijn om direct tot actie over gaan. Vaak merk je het ook wanneer de auto niet recht blijft.