APK KEURING

  Als je een auto in je bezit hebt, moet je ook rekening houden met belasting, verzekering en een jaarlijkse APK keuring. Daarnaast zijn er nog kosten zoals brandstof etc.  Sinds 1994 in het wettelijk verplicht om een apk- goedkeuring op je auto te hebben voor je de weg op gaat. Heb je een auto van een bouwjaar na 1960, dan ben je verplicht je auto jaarlijks APK te keuren. 

  Wat is APK?

  Apk staat voor ‘Algemene Periodieke Keuring (APK)’ en is wettelijk verplicht. Tijdens deze periodieke keuring beoordeelt een keurmeester of je auto nog geschikt is om veilig in te rijden. Een APK goedkeuring is 12 maanden geldig, je moet dus elk jaar opnieuw met je auto door de keuring. Als je rijdt in een auto zonder APK goedkeuring, kun je hiervoor een hoge boete krijgen. Nieuwe auto’s hoeven pas na een paar jaar een APK goedkeuring te krijgen. Ga je toch in je auto rijden zonder APK keuring dan kun je hiervoor een boete krijgen en is je auto ook niet meer verzekerd tegen eventuele schade op dat moment. 

  Kosten

  Als je nu een nieuwe auto koopt, hoeft deze auto de eerste 4 jaar geen APK keuring te doorstaan. De kans op mankementen is dan erg klein. Na 4 jaar moet je auto elk jaar gekeurd worden door een erkend APK bedrijf. De kosten van een APK keuring zijn niet wettelijk vastgelegd, wat betekent dat bedrijven zelf kosten mogen berekenen. Het is dus wel belangrijk om voor de tijd te informeren naar de kosten als je ergens je auto laat keuren zodat je achteraf niet met onverwachte hoge rekeningen komt te zitten. 

  Keuringspunten

  Belangrijke punten die voor een APK goedkeuring belangrijk zijn: Bandenprofiel, geen olie lekken, vergrendeling van de auto moet werken, de verlichting en remmen moeten in orde zijn, de autogordels moet goed functioneren en de stuurinrichting moet goed zijn afgesteld. Er zijn daarnaast nog een aantal andere punten waar opgelet wordt, onder anderen of het papierwerk van de auto correct is. Maar er zijn dus wel een aantal punten die je zelf kunt controleren en zo nodig kunt verhelpen of aanpassen  voor dat je de auto naar de APK keuring doet. Als je auto geen goedkeuring krijgt moet je eerst de mankementen verhelpen voor je de auto weer opnieuw laat keuren. Het is erg zonde van het geld als je auto wordt afgekeurd op een paar kleine problemen die je zelf van tevoren had kunnen aanpassen. 

  APK bedrijven

  Er zijn in de omgeving van Enschede ook erkende APK bedrijven die keuringen mogen afnemen. Ook deze erkende bedrijven worden gecontroleerd door het RDW. Het kan zijn zodra een auto wordt aangemeld voor een keuring er steekproefsgewijs een controleur van de RDW komt en deze controleur gaat mee kijken hoe de testen worden uitgevoerd door het erkende APK bedrijf. Moet je auto binnenkort weer gekeurd worden? Kijk hier welke locaties bij jouw in de buurt zijn.