Auto voorbereiden op de winter

  Door de lage temperaturen en de gladheid zijn de omstandigheden in de wintermaanden een stuk zwaarder voor je auto dan in de warme periodes. Er zijn een aantal tips waarmee je je auto goed kan voorbereiden op deze koude periode, hierdoor kan je ‘s ochtends probleemloos de weg op. Deze tips kan je ook gebruiken als je bijvoorbeeld op een wintersportvakantie gaat.

  Controleer de vloeistoffen

  Er zijn een aantal vloeistoffen die je als voorbereiding voor de winter moet aanvullen, vaak is dit de eerste stap voor het voorbereiden van je auto. Probeer ervoor te zorgen dat je auto op een vlakke horizontale ondergrond staat en zorg ervoor dat de motor afgekoeld is, hierdoor krijg je de meest accurate peiling. Het koelvloeistof moet tussen de minimum en maximum rand zitten om ervoor te zorgen dat de motor niet bevriest of juist oververhit raakt. Zorg er wel voor dat er een juiste verhouding water en koelmiddel gebruikt wordt. Voor de ruitenwisservloeistof moet je gewoon de peil controleren en eventueel aanvullen. Olie is natuurlijk ook belangrijk, controleer hoe hoog de peil is en vul als het nodig is bij. Probeer langzaam te werk te gaan aangezien olie toevoegen snel gebeurd, vul elke keer een beetje bij en controleer het met de peilstok.

  De banden

  Door de gladheid of door het rijden op sneeuw is de staat van de banden ook belangrijk, het is altijd aan te raden om je banden in de winter de vervangen voor winterbanden. Controleer sowieso altijd op de profieldiepte diep genoeg is om de winter door te komen, controleer ook je reservewiel en je bandenspanning. Zeker als je op wintervakantie gaat is het meenemen van sneeuwkettingen aangeraden.

  Controleer de ruiten

  Probeer alle ruiten op elke vorm van ruitschade te controleren, zeker op sterretjes in de voorruit. Door plotseling grote temperatuurverschillen kan een sterretje al zeer snel uitgroeien tot een barst, waardoor de gehele voorruit vervangen moet worden. Een sterretje kan gerepareerd worden als deze kleiner is dan een €2 munt. Probeer sowieso altijd een anti vorst deken over de voorruit te leggen zodat je minder hoeft te krabben.

  Wees voorbereid

  Zorg dat je voor alle situaties voorbereid bent, er zijn veel materialen en producten die je standaard mee kan nemen. Denk bijvoorbeeld aan ruitontdooier, ijskrabbers, een kleine sneeuwschep, startkabels, zaklamp, waarschuwingsbord en warme dekens.