Brandblusser voor in de auto: hier moet je op letten

  Het is in Nederland niet verplicht om een brandblusser in je personenauto te hebben. Maar in het kader van de brandveiligheid is het geen overbodige luxe. De aanschafkosten zijn redelijk beperkt en je biedt zowel jezelf als je passagiers wat extra veiligheid. Weten welke brandblusser voor in de auto je het beste kunt aanschaffen? Let dan op onderstaande punten.

   

  Kiest het juiste type brandblusser

  In de eerste plaats is het belangrijk om het juiste type brandblusser te kopen. Er worden namelijk zowel schuimblussers als poederblussers verkocht. Wat is het verschil en welk type is het meest geschikt? 

   

  Poederblussers

  Veel personenauto’s beschikken over een kleine poederblusser van 1 kilogram (kg). Deze lichtgewicht blusser kan uitkomst bieden in geval van een kleine autobrand. Voordeel van een poederblusser is dat hij makkelijk en veilig te hanteren is. Het nadeel van een poederblusser is echter dat het poeder van deze blusser uit chemisch zout bestaat. Hierdoor kan er door het blussen schade ontstaan aan de auto. Bovendien zullen de meeste poederblussers een felle of grotere autobrand niet kunnen stoppen.

   

  Schuimblussers

  Een schuimblusser maakt gebruik van sproeischuim wat direct op vlammen gericht moeten worden. Het veilig gebruiken van een schuimblusser vraagt daarom om enige kennis en handigheid. Voordeel is wel dat een schuimblusser nauwelijks schade aanbrengt en ook grotere autobranden goed kan blussen. 

  Alarm, Batch, Branden, Duidelijke, Clipping, Container

   

  Juiste gewicht en brandklasse brandblusser

  In de meeste gevallen schaffen mensen een kleine brandblusser aan voor in de auto. Toch is niet iedere kleine brandblusser geschikt. Bij het bepalen van de omvang van de brandblusser moet namelijk rekening gehouden worden met het gewicht en de grootte van de auto. Om een grotere autobrand te kunnen blussen is immers een grotere brandblusser nodig. Een brandblusser van 1 kg volstaat meestal voor een auto die lichter is dan 3.500 kg. Voor zwaardere auto’s tot 7.500 kg moet een brandblusser van tenminste 2 kg gekocht worden. 

   

  Voldoet de brandblusser aan de regelgeving?

  Koop altijd een brandblusser die voldoet aan de Nederlandse en Europese regelgeving. Zo weet je zeker dat de blusser veilig is en dat het toestel efficiënt en goed werkt. Is op de brandblusser bijvoorbeeld het Nederlandse keurmerk in de vorm van een ovale ellips bevestigd? De letters ‘CE’ op de brandblusser geven aan dat de brandblusser voldoet aan de Europese richtlijn. Let daar dus op wanneer je een brandblusser aanschaft.

   

  Brandblusser veilig bevestigen 

  Tot slot is het belangrijk om een brandblusser te kopen die veilig in de auto bevestigd kan worden. De meeste auto brandblussers worden geleverd met een beugel, waarmee je de blusser veilig in de auto kan plaatsen. Leg de brandblusser nooit los in de auto. Je hebt dan kans dat deze tijdens een ongeluk of hard remmen door de auto geslingerd wordt en voor schade of letsel zorgt.