Checklist voor het kopen van een gebruikte aanhanger

    Veel Nederlanders rijden rond in een tweedehands auto. Dit lijkt de normaalste zaak van de wereld, maar voor aanhangers is deze markt altijd nog wat minder bekend. Toch is een gebruikte aanhanger kopen vaak een prima oplossing. Om je hierbij te helpen, geven wij je een lijstje met handige tips om die ideale aanhanger voor jou te vinden.

    Tip 1: Bekijk de banden

    De banden zijn een belangrijke indicatie voor de staat van de aanhangwagen. Die gaan vaak namelijk al mee vanaf het begin. Controleer de banden daarom op slijtage en leeftijd aan de hand van scheurtjes. Banden van 6 jaar of ouder zijn al snel ongeschikt om de weg mee op te gaan.

    Tip 2: Bekijk het chassis en de assen

    Ook deze elementen vertellen je wat over het verleden van de aanhanger. Het chassis mag bijvoorbeeld niet verroest zijn. Is dit wel het geval, heeft de aanhanger waarschijnlijk weinig onderhoud gehad. De assen mogen vooral niet zijn krom getrokken.

    Tip 3: Bekijk de vloer

    De bodem van de aanhangwagen moet logischerwijs ook nog goed zijn; anders kun je lastig spullen vervoeren. Het vervangen van de vloer is een dure reparatie, dus wil je dit graag goed controleren. Kijk bijvoorbeeld of er nergens grote gaten zitten of dat de vloer nergens dun is.

    Tip 4: Controleer de verlichting

    Voor veiligheid is de verlichting enorm belangrijk. Een enkel niet werkend knipperlicht hoeft geen probleem te zijn – dat is immers zo vervangen. Als er echter meer kapot is dan dat ene lampje, is er misschien meer aan de hand.

    Tip 5: Controleer losse aspecten

    Er zijn ook nog een aantal kleinere onderdelen van de aanhangwagen die wel belangrijk zijn om te controleren. Neem bijvoorbeeld het neuswiel: werkt dat nog naar behoren, is dit goed in te klappen en is het nog niet versleten? Ook de koppeling en de remmen zijn goed om te controleren, met name de remschoenen. Die zijn in orde wanneer deze er licht tegen aankomen. Ten slotte moet de handrem ook naar behoren werken.

    Tip 6: Particulier of niet?

    Je kunt prima een aanhanger bij een particulier kopen. Dit levert echter wel wat onzekerheid op. Zo weet je bijvoorbeeld niet zeker of de aanhanger goed is gecontroleerd voor verkoop. Bij een garage mag je hier wel vanuit gaan. Ook hebben garages vaak een groter aanbod, waardoor je meer keuze hebt. Fripaan in Marum biedt je bijvoorbeeld ruime keuze uit tientallen occasions met meer zekerheid.