Dashcam voor en achter beschermen je bij ongelukken

  Dashcams zijn kleine, draagbare camera’s die op voertuigen zijn gemonteerd om beelden van gebeurtenissen vast te leggen wanneer ze zich voordoen. Er zijn veel verschillende soorten dashcams die voor verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt, zoals het opnemen van aanrijdingen of incidenten tijdens het rijden. Hoewel dashcams geen nieuwe technologie zijn, worden ze steeds populairder vanwege hun potentiële voordelen.

   

  Soorten dashcams: voor- en achteraanzicht

  Dashcams zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten en kunnen op de voorruit of het dashboard worden gemonteerd. De meeste dashcams hebben een groothoeklens om zoveel mogelijk van de scène vast te leggen. Sommige modellen hebben Wi-Fi-connectiviteit, zodat video’s kunnen worden gedownload naar een smartphone of tablet.

   

  Er zijn twee basistypen dashcams: dashcams die continu beelden opnemen, en dashcams die alleen opnemen wanneer ze beweging of een botsing waarnemen. Het eerste type is duurder maar biedt meer bescherming bij een ongeval. Sommige dashcams hebben ingebouwde GPS-tracking om de locatie en snelheid van de bestuurder vast te leggen.

   

  De kosten van een dashcam variëren afhankelijk van de meegeleverde functies, maar beginnen meestal bij ongeveer €250.

   

  Hoe werken dashcams?

  Een dashcam is een camera die meestal op het dashboard van een auto wordt gemonteerd en beelden opneemt terwijl je rijdt. Dashcams kunnen worden gebruikt om ongevallen, mooie ritten of andere gebeurtenissen tijdens het rijden vast te leggen.

   

  Dashcams werken door videobeelden op een geheugenkaart op te nemen. De meeste dashcams hebben een bewegingsmelder, wat betekent dat ze pas gaan opnemen als er beweging voor de camera is. Dit helpt om de levensduur van de batterij en opslagruimte te besparen.

   

  Er zijn veel verschillende soorten dashcams op de markt. Sommige dashcams hebben schermen waarmee u de beelden kunt bekijken terwijl ze worden opgenomen. Andere dashcams zijn volledig draadloos en kunnen worden bediend met een smartphone-app.

   

  Voordelen van het gebruik van een dashcam voor en achter

  Als chauffeur wilt u er zeker van zijn dat u zich onderweg altijd bewust bent van uw omgeving. Een dashcam voor en achter kan je daarbij helpen door een voor- en achterzicht op de weg te bieden. Dit kan u gemoedsrust geven tijdens het rijden en bewijs leveren bij een ongeval. Enkele andere voordelen van het gebruik van een dashcam voor en achter zijn:

   

  1) Ze kunnen helpen de verzekeringspremies te verlagen.

  2) Ze kunnen u helpen beschermen tegen frauduleuze claims van andere bestuurders na een ongeval.

  3) Ze kunnen beeldmateriaal aanleveren voor gebruik in gerechtelijke procedures.

   

  Zijn er nadelen?

  Een nadeel van dashcams is dat ze kunnen afleiden. Het is mogelijk dat bestuurders zich eerder op de camera concentreren dan op de weg voor hen. Dit kan vooral gevaarlijk zijn bij het rijden in drukke gebieden of bij slechte weersomstandigheden. Een ander nadeel van dashcams is dat ze duur kunnen zijn. De initiële kosten voor het aanschaffen en installeren van een dashcam kunnen prijzig zijn, en de doorlopende kosten voor het onderhouden en upgraden van de apparatuur kunnen in de loop van de tijd oplopen.