Denk ook aan je premie bij uitlenen auto

  Afgelopen week werd er een uitspraak gedaan over een zaak die gaat over autoverzekeringen en een ongeluk die gemaakt is door een bestuurder die desbetreffende auto heeft geleend van de eigenaar. Heel snel gezegd: De vrouw die de auto leende maakte een ongeluk. De verzekering betaalt netjes alles, maar er is niet gedacht aan de terugval van schadevrije jaren die flinke gevolgen heeft voor de premie die per maand betaald moet worden. De vraag aan de rechter was of de vrouw die de auto geleend had aansprakelijk kan worden gesteld voor de premieverhoging en deze zou moeten betalen aan de eigenaar van de auto.

  Dekking van de autoverzekering

  In de zaak kwam natuurlijk ook de vraag naar voren welke autoverzekering er voor de geleende auto is afgesloten. Of het een WA, WA+ of Allrisk verzekering is maakt namelijk nog behoorlijk verschil voor de situatie. Bij een WA-autoverzekering wordt alleen de schade vergoed die aan anderen toegedaan wordt. Deze verzekering is voor iedere auto eigenaar verplicht. De WA+ en Allrisk verzekering zijn uitgebreider en daar wordt ook de schade aan de eigen auto betaald en bij Allrisk wordt zo goed als alles vergoed.

  Aangezien de auto eigenaar een WA-verzekering had afgesloten moest hij de schade aan zijn eigen auto in principe zelf betalen. Met deze zaak voor de rechter is hij erin geslaagd dit door degene te laten betalen die de auto leende, omdat het “mogelijk had moeten zijn haar auto tijdig te laten stoppen.” De rechter bepaalde dus dat ze niet als een goed bruiklener heeft gehandeld, en dus aansprakelijk is voor de gelede schade.

  Ook wilde de eigenaar de vrouw laten betalen voor de extra premie die hij kwijt is omdat hij 5 jaar terug is gevallen in de schadevrije jaren. Hij betaalde nu namelijk meer dan €80,- waar dit eerst iets minder dan €50,- was. Dit krijgt hij echter niet vergoed, omdat de rechter bepaalde dat hij tijdens het uitlenen van zijn auto deze gevolgen had moeten bedenken. Zeker iets om op te letten dus!

  Autoverzekering vergelijken

  Leen jij jouw auto ook weleens uit en wil je geen risico lopen dat je zelf je eigen schade moet betalen of ook naar de rechter moet gaan om de schade te laten vergoeden? Op Autoverzekering.nl kun je je autoverzekering vergelijken en alles lezen over de verschillende dekkingen. Overstappen is erg eenvoudig, je vult je kenteken en wat persoonlijke informatie in en voor je het weet staan de goedkoopste autoverzekeringen overzichtelijk voor je neus. Autoverzekeringen vergelijken kan ook via Overstappen.nl, net zoals andere vaste lasten als energie en internet.