FAQ

1.Welke onderdelen moet ik regelmatig controleren?


2.Welke autoverzekering is het goedkoopste?


3.Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een (tweedehands) auto?


4.Waarom een kentekencheck?


5.Is een autoverzekering verplicht?


Welke onderdelen moet ik regelmatig controleren?

Het controleren van auto onderdelen is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je veilig de weg op kunt. Onder andere de volgende onderdelen zijn belangrijk om regelmatig te controleren:
– Uitlaat
– Remschijven
– Bandenprofiel + Bandenspanning
– Lampen
– Onderhoudsbeurt

Bij de uitlaat is het belangrijk dat deze goed stevig gemonteerd is. Het komt namelijk wel eens voor dat de uitlaat na verloop van tijd los trilt en kan er op een gegeven moment zelfs afvallen.

Wat betreft de remschijven, dit lijkt me voor veel mensen vanzelf sprekend. Als er iets aan je remschijven mankeert is het zaak dat je dit direct laat maken. Je kunt je namelijk wel voorstellen wat er gebeurt als deze niet werken of iets mankeren.

Als je veel op de weg zit ontstaat er slijtage aan je banden, hierdoor slijt je profiel langzaam maar zeker. Dit kan op lange termijn ervoor zorgen dat je banden geen grip meer hebben, monitor dit dus zo nu en dan. Tips om slijtage te vertragen:
– Laat optijd je gas los zodat je minder hoeft af te remmen.
– Trek langzaam op.
– Ga niet harder dan toegestaan door bochten.
Bandenspanning moet je ook zo nu en dan bekijken, dit zal je waarschijnlijk wel snel opvallen. Je merkt het waarschijnlijk met sturen of ziet het als je naar je auto toeloopt.

Lampen zijn essentieel voor veilig verkeer in het donker. Controleer dus altijd of alle lampen werken en goed afgesteld zijn!

Onderhoudsbeurten zijn voor eigen veiligheid van groot belang. Er zijn vaste afspraken wat betreft de timing van een onderhoudsbeurt. Zo kun je aflezen aan je kilometerstand wanneer het tijd is voor een onderhoudsbeurt.

Welke autoverzekering is het goedkoopste?
De goedkoopste autoverzekering is afhankelijk van jouw auto, de leeftijd van jouw auto en jouw achtergrond. Door onze vergelijker te gebruiken kun je gemakkelijk ontdekken wat voor jouw de goedkoopste autoverzekering is.

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een (tweedehands) auto?
Aandachtspunten bij een tweedehands auto zijn onder andere de motor, kilometerstand (gecheckt via de kentekencheck). Hier word namelijk vaak mee gefraudeerd door de verkoper. Ze vervangen oude onderdelen uit de motor door nieuwe onderdelen, dit klinkt in eerste instantie goed, maar vaak zijn het goedkope (slechte kwaliteits) onderdelen en niet de originele. Daarnaast word heel vaak de kilometerstand teruggedraaid door de verkoper zodat het lijkt alsof de auto nieuwer is.

Wanneer u echt zekerheid wilt hebben tijdens de aankoop van een tweedehands auto dan kan de ANWB uitkomst bieden; een ANWB keuring laat de gehele conditie van de auto zien; natuurlijk hangt hier wel een prijskaartje aan, dit is alleen aan te bevelen indien u op het punt staat een auto zonder garantie te kopen. Bij tweedehandsautohandelaren zult u echter vaak wel degelijk kunnen rekenen op garantie over de tweedehandsauto. Toch zo gek dus nog niet om een auto van een autohandelaar te kopen al met al.

Wilt u zelf een tweedehands auto verkopen?

Vele autobezitters kennen de wegen op internet om hun auto te koop aan te bieden op bijvoorbeeld Marktplaats.nl. Een dergelijke verkoop biedt zo zijn voor- en nadelen. Voordeel is dat u de verkoop direct zelf in de hand hebt. Een groot nadeel is dat de verkoop soms moeizaam verloopt; men biedt. U reageert. Maar er komt geen reactie terug. Of u ontvangt onzin biedingen. Daarnaast kunt u talloze vreemden over de vloer verwachten die uw auto negatief beoordelen om de prijs zover mogelijk naar beneden te drukken. Hebt u hier geen zin in? Dan belt u een auto inkoopbedrijf bij u in de buurt. U kunt hier zowel goed functionerende occasions aan verkopen, evenals sloopauto’s, schadeauto’s en auto’s zonder een geldig APK keuringsbewijs.

Een landelijk auto inkoopbedrijf zal praktisch altijd de service bieden ‘gratis auto ophalen aan huis’. U komt dan namelijk vooraf een bedrag overeen voor uw auto met een medewerker. U geeft de autogegevens door, bij voorkeur voorzien van een foto per mail, zo kan er een prijs worden geboden en kunt u uw oude auto verkopen binnen slechts 1 dag tijd. Uw auto wordt voor de deur opgehaald via een oplader en u ontvangt contant geld incl. vrijwaring. Het loont de moeite een prijsvergelijk te houden. Hebt u eenmaal een advertentie op Marktplaats gezet, wacht dan af wat u maximaal kunt ontvangen; in dat geval neemt u ook direct even contact op met het auto inkoopbedrijf; zo hebt u een werkelijk grondig vergelijk en kunt u een weloverwogen beslissing nemen. Daarnaast zult u merken dat wanneer uw auto wat mankementen vertoont, ook een verkoop via Marktplaats erg moeizaam zal verlopen.

Heeft u momenteel geen geld voor een nieuwe auto maar is het wel tijd voor een nieuwe auto, u kunt dan gewoon een autofinanciering aanvragen op het internet.

Waarom een kentekencheck?
De reden van de kentekencheck staat hierboven al beschreven, het heeft dus te maken met de historie/achtergrond van de auto en de geregistreerde kilometerstand. Het beste kan je deze kenteken check, helemaal gratis, doen op www.kentekencheckgratis.nl.

Is een autoverzekering verplicht?
Ja, een autoverzekering is verplicht. Daarnaast wil je ook verzekerd zijn, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Er kunnen enorm veel kosten komen kijken bij een ongeluk, onverzekerd rijden is daarom ook onverantwoordelijk. Sluit de goedkoopste autoverzekering af via onze vergelijker!

Tips bij het afsluiten
Het afsluiten van een autoverzekering doe je niet zomaar. Bekijk vooraf goed wat de mogelijkheden zijn bij nieuwe verzekeraars. Je kunt al snel besparen op je vaste lasten door slim om te gaan met je schadevrije jaren bijvoorbeeld.