Genieten van het lekkere zomerweer? Ga voor een cabrio!

  Het lekkere weer komt er langzaamaan weer aan en dat betekent maar één ding: mensen gaan weer massaal op stap. Maar wat nou als je daarvoor eerst nog eens uren in de auto moet zitten? Zo geniet je natuurlijk niet van het lekkere weer… Behalve als je een cabrio hebt natuurlijk!

   

  Stel je voor. Je rijdt op de snelweg en je passeert een cabrio met een bestuurder die heerlijk van het lekkere weer aan het genieten is. Kriebelt het dan bij jou ook niet een beetje? Je haren in de wind, lekker in de zon en natuurlijk dat ultieme gevoel van vrijheid. Oké, een cabrio is natuurlijk niet de meest praktische auto om het hele jaar in rond te rijden, maar voor in de zomer is het natuurlijk wel de ultieme auto om in rond te rijden.

   

  Welke soorten cabrio zijn er?

  Net als met gewone personenauto’s zijn ook niet alle cabrio’s hetzelfde. Zo heb je compleet “open auto’s” en cabrio’s. Cabrio’s zijn weer te onderscheiden in softtop en hardtop cabrio’s. De softtop bestaat in veel gevallen uit en stoffen kap, terwijl de hardtops meestal vervaardigd worden uit hetzelfde materiaal als de rest van de auto.

   

  Afhankelijk van het type dak dat je kiest zitten er natuurlijk ook voor en nadelen aan. Zo heb je bij een hardtop meer rijcomfort en veiligheid, maar neemt het dak, wanneer ingeklapt, ook weer meer bagageruimte in beslag. Een softtop weegt bijvoorbeeld veel minder dan een hardtop en gaat bij goed onderhoud ook erg lang mee, maar heeft ook een groter inbraakrisico en is gevoeliger voor weersinvloeden. Daarnaast kan je met een softtop ook niet door de wasstraat.

   

  Hoe verzorg ik mijn cabrio?

  Allereerst is het raadzaam om de wasstraat te vermijden met een cabrio. Er gebeurt natuurlijk niet direct een ongeluk, maar op de lange duur kan dit wel de nodige schade aanbrengen. Denk bijvoorbeeld aan een versleten dak en een grotere kans op lekkage.

   

  Schoonmaken met de hand is dus de beste optie voor jouw cabrio. Let hierbij in ieder geval op de volgende zaken:

  • Gebruik geen heet water. Handwarm water is het beste.
  • Gebruik geen harde borstels. Zo voorkom je krassen en slijtage.
  • Verwijder vuil altijd zo snel mogelijk om te voorkomen dat het in de kap trekt.
  • Impregneer de kap na de schoonmaak voor een goede bescherming.

   

  Is een cabrio kopen niet te duur?

  Dat zou je misschien wel denken, maar dat valt eigenlijk best mee. Tweedehands cabrio’s zijn vaak voor een redelijke prijs op te halen. Dit ligt natuurlijk wel aan de cabrio die je koopt. Een Mercedes is gemiddeld natuurlijk duurder dan een MINI.

   

  Om onverwachte problemen te voorkomen zorg je er uiteraard voor dat je eerst een proefrit hebt gemaakt en dat je de auto volledig controleert. Voor nog meer zekerheid kan je jouw nieuwe cabrio het beste via een erkende dealer kopen. Wil je helemaal zeker zijn van je aankoop? Laat de cabrio voor het kopen dan goed nakijken door iemand met verstand van zaken. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.