Gereedschap om vrij te komen na een auto ongeluk

  Bij een auto-ongeluk is er vaak sprake van schade aan de carrosserie, de buitenkant van de auto. Hierdoor is het voor de betrokkenen niet altijd mogelijk om uit de beschadigde auto te komen. Omdat bijvoorbeeld het staal van de deur verbogen is, kan het portier van de auto niet meer van binnenuit of van buitenaf geopend worden. In dit soort gevallen gebruiken hulpdiensten bepaalde gereedschappen om de auto te openen en de inzittende(n) te bevrijden. Wat zijn de belangrijkste soorten gereedschap die hiervoor gebruikt worden?

  1. De hydraulische spreider

  Een hydraulische spreizer, spreitzer of spreider. Een hydraulische spreizer is een werktuig dat zijn kracht ontleend aan ene systeem met een hoge oliedruk, die ongeveer 700 bar bedraagt, en via een pomp bediend wordt. Een hydraulische spreizer als reddingsgereedschap bestaat uit tweede delen, die onder hoge druk zoveel kracht uitoefenen dat stalen en aluminium delen uit elkaar geduwd kunnen worden. Op deze manier kunnen bekneld zittende personen uit beschadigde auto’s, trucks of andere voertuigen bevrijd worden.

  2. De ruitentikker

  Een belangrijk stuk gereedschap die je als bestuurder van een auto zelf kunt meenemen, is de ruitentikker. Deze wordt ook wel glasbreker of ruitenbreker genoemd. Een ruitentikker kun je onder je stoel bevestigen en gebruiken om het glas stuk te slaan als je te water raakt. Ook als je na een ongeval niet via de deur kunt ontsnappen, kan een glasbreker je redden. Een ruitentikker lijkt op een soort kunststof hamer, met een sterke metalen punt erop. Door deze hard tegen het autoglas te slaan, breekt het glas.

  3. De hydraulische schaar

  Een bekend soort redgereedschap is verder de hydraulische schaar. Deze werkt op een vergelijkbare manier als de hydraulische spreider: door oliedruk wordt een enorme kracht van circa 700 bar uitgeoefend, waarmee stalen materiaal doorgeknipt kan worden. Op deze manier kan de brandweer bekneld geraakte autobestuurders of passagiers na een ongeval bevrijden.

  4. Speciale reddingspompen

  Een vierde type reddingsmateriaal is de hydraulische (op oliedruk) of pneumatische (op luchtdruk) pomp. Deze kan onder zware objecten worden geplaatst om beknelde personen te bevrijden. Denk aan iemand die is klem komen te zitten onder een voertuig, na een aanrijding.