Het belang van goede wegmarkeringen

  Wegmarkeringen moeten zichtbaar, duurzaam en efficiënt zijn in alle omstandigheden. Dankzij een systeem dat productcertificatie volgens de NEN-EN 1824 combineert met duurzaamheidstests op de weg streeft men naar een zo goed mogelijke wegmarkering.

  Wegmarkering begeleiden ons in het verkeer

  Of we het nu beseffen of niet, de wegmarkeringen begeleiden ons tijdens onze verschillende verplaatsingen. Het bewijs is dat de gebruiker zich bij afwezigheid enigszins verloren of zelfs gedesoriënteerd voelt. Ook al is de ontwikkeling van de zelfstandige auto’s en andere slimme voertuigen in volle gang, het blijft een van de favoriete communicatiemiddelen tussen de weg en de gebruiker.

  Wegmarkeringen helpen ons bij de beleving en het begrijpen van de verkeersstroom. Ze maken het mogelijk om rijstroken duidelijk te onderscheiden, voorrangs- en inhaalregels vast te leggen, parkeerplaatsen af te bakenen, kruisingen te verzekeren en zelfs de richting van het verkeer aan te geven. Het kan ook dodelijke ongelukken voorkomen.

  Het belang van de kwaliteit van de wegmarkeringen

  De kwaliteit ervan zal dus een belangrijke rol spelen in de verkeersveiligheid. Deze kwaliteit moet tot uiting komen in de producten zelf en in hun toepassing. Keuringsinstanties zijn actief betrokken bij het bereiken van een hoog kwaliteitsniveau door certificering en inspectie.

  De verschillende producten

  Meestal zijn wegmarkeringen het resultaat van de combinatie van basisproducten met andere producten die bekendstaan als sprinklers. Deze combinatie vormt het markeringssysteem. De basisproducten zijn onder andere:

  • speciale markeringsverf: dat zijn vloeibare producten die vaste stoffen bevatten die in een organisch of waterig oplosmiddel zijn gesuspendeerd
  • thermoplasten: dit zijn oplosmiddel vrije producten die in poedervorm worden geleverd, door verhitting worden gesmolten en vervolgens op het gekozen substraat worden aangebracht
  • koude coatings: dat zijn meer-componenten producten die door een chemische reactie een harde film vormen wanneer deze verschillende componenten worden gemengd
  • voorgevormde markeringen: het zijn voorgelijmde stroken die op hun plaats worden geperst, of geprefabriceerde thermoplastische platen die op de weg worden gelegd en vervolgens worden gesmolten door verwarming om de coating te impregneren

  De bijbehorende sprinkler-producten zijn glasparels of antislip aggregaten. In sommige gevallen kunnen glasparels rechtstreeks bij deze producten worden toegevoegd. De ingebouwde microkorrels zorgen voor langdurige retroreflectie na het verdwijnen van de microkorrels die voor de retroreflectie zijn gebruikt. Ze zorgen ook voor een deel van de mechanische sterkte van de markering.

  Antislip aggregaten van harde korrels van natuurlijke of kunstmatige oorsprong zijn bedoeld om de antislip kwaliteiten van de markeringen te verhogen, een onmisbare eigenschap voor motorrijders. Ze worden vaak gemengd met glazen microkorrels.

  Bron: autoboard.nl