Hoe kies en vergelijk je een autoverzekering?

  Dit is een onderdeel van ieders ‘levensweg’, het kiezen van de beste verzekering voor jouw situatie en type auto. Omdat er zoveel aanbieders zijn is het logisch dat je soms door de bomen het bos niet ziet. Daarom zet ik in deze blog een aantal aspecten op een rij waar je op kunt letten en vormen voor jou hopelijk een startpunt in de keuze van een autoverzekering waar jij tevreden over bent.

  Welke soorten autoverzekering zijn er allemaal?

  Allereerst is het in Nederland verplicht om als autobezitter een WA autoverzekering af te sluiten. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid en is nodig wanneer jij achter het stuur schade maakt waar jij verantwoordelijk voor wordt geacht. Mocht je een ongeluk krijgen en heb je alleen een WA autoverzekering afgesloten? Dan wordt de schade die jij bij iemand anders hebt veroorzaakt vergoed, echter jouw eigen schade niet. Hiervoor gelden andere dekkingen.

  Beperkt casco en volledig casco

  Het is begrijpelijk dat je wel verzekerd wilt zijn voor de schade aan jouw eigen voertuig, ook al veroorzaak jij die zelf. Er zijn twee typen beschikbaar van deze verzekering: beperkt casco en volledig casco. Het principe is hetzelfde, maar de dekking verschilt (uiteraard ook per aanbieder). Wanneer je een dergelijke verzekering afsluit ben je, afhankelijk van aanbieder een soort verzekering, ook gedekt op schade door brand, diefstal of bijvoorbeeld zoiets als ruitschade.

  Schade, wat nu?

  Het verschilt per verzekering aanbieder wat je te doen staat bij schade. Het begint natuurlijk allemaal bij het goed doornemen van de polisvoorwaarden en verschillen tussen verzekeringen wanneer je deze afsluit. Het is daarnaast aan te raden om ook te kijken naar randzaken als service. Wil jij bijvoorbeeld je schade kunnen doorgeven via een app? Of spreek jij liever met een klantenservicemedewerker? Ook dit zijn zaken waarop je een uiteindelijk keuze kan baseren.

  Vergelijken en berekeningen maken

  Eigenlijk is de beste tip: doe moeite en neem de tijd om je opties te overwegen en te vergelijken. Het kan een hoop geld en gezeur achteraf schelen wanneer je goed weet wat jouw verzekering precies inhoudt. Het is begrijpelijk dat je niet direct zin hebt om je rekenmachine erbij te pakken en zelf berekeningen te maken. Gelukkig hoeft een autoverzekering berekenen niet meer lastig te zijn tegenwoordig. Veel aanbieders van autoverzekeringen hebben tegenwoordig speciale rekenmodules in het leven geroepen die jou helpen om er op een eenvoudige manier achter te komen hoeveel een verzekering je gaat kosten in jouw specifieke situatie.

  Hopelijk ben je met deze tips een beetje wijzer waar je op kan letten wanneer je een autoverzekering gaat afsluiten.