Hoe plak je een autosticker?

  Autostickers kun je gebruiken om reclame te maken voor je bedrijf of een bepaalde actie. Je kunt er ook je auto mee pimpen. Nu heb je een autosticker gekocht, maar nu moet die nog opgeplakt worden. Waar moet je opletten?

  De ideale plaktemperatuur voor autostickers

  Als je autostickers gaat plakken, is het belangrijk dat het niet te warm of koud is. Bij te warm weer wordt de lijm te zacht, waardoor je sticker minder goed zal hechten. Bij te koud weer wordt de lijm te hard en dik, waardoor je sticker ook minder goed zal hechten. De ideale plaktemperatuur ligt tussen de tien en dertig graden. Stickers die je op de auto zelf gaat plakken. Voor stickers die je op de autoruit gaat plakken, is de ideale temperatuur tussen de tien en twintig graden.

  Hoe krijg je je auto op de juiste temperatuur?

  Wat nu als je toch ‘s zomers of ‘s winters een sticker op je auto wil plakken? In de zomer kun je je auto in de schaduw of in een garage of schuur zetten, zodat de auto kan afkoelen. In de winter kun je je auto binnen zetten om deze op te warmen. Desnoods kun je de ruimte ook nog verwarmen. Overigens is niet alleen de omgevingstemperatuur van belang, maar ook de te beplakken ondergrond. Bij stickers die je op de autoruit plakt, mag het ook niet te zonnig zijn. Dat komt omdat je stickers op een raam het beste met water kunt plakken om luchtbellen te vermijden. Als het te warm of zonnig is, droogt het water te snel op.

  Maak je auto voor het plakken goed schoon

  Bij elke sticker die je gaat plakken, is het belangrijk dat de ondergrond goed schoon is. Anders hecht je sticker niet goed. Daarom kun je beter ook niet buiten gaan plakken als het waait, want dan kan er vuil onder je sticker waaien. Daarnaast moet je er op letten dat je geen wasprogramma met waxlaag neemt als je voor het plakken met je auto door de wasstraat gaat. Door wax blijven stickers ook minder goed zitten. Stof kun je het beste verwijderen met een microvezeldoek.

  Andere tips voor het plakken van stickers

  Zijn de omstandigheden goed en is je auto klaar om te beplakken? Dan kan het daadwerkelijke plakken beginnen. Plak je sticker met een paar stukjes schilderstape op de plek waar die moet komen. Meet de positie goed uit. Niets is storender dan een sticker die scheef zit. Bovendien ziet het er amateuristisch uit. Haal dan de backing voorzichtig los. Heb je een grote sticker, dan kun je dat het beste in delen doen. Wrijf met een spatel of bankpasje je sticker vast. Je kunt het beste van binnen naar buiten werken. Veel van deze bovenstaande tips gelden ook voor andere stickers die je wil opplakken.