Is een scooter voordeliger dan een auto?

  Auto’s en scooters kosten beiden veel geld. Toch zijn scooters vaak uiteindelijk goedkoper. Hoeveel goedkoper zijn scooters? En is het écht voordeliger dan een auto? 

  Wegenbelasting 

  Eén van de grootste factoren die meespeelt is dat je met een auto wegenbelasting betaalt. Afhankelijk van wat voor soort auto betaal je ook een stuk meer. Een benzine auto heeft minder wegenbelasting kosten dan een dieselauto. Als je een elektrische auto hebt dan hoef je helemaal geen wegenbelasting te betalen. Ook hoef je geen wegenbelasting te betalen als je een scooter hebt. In principe rijdt je met een scooter op de fietspaden en maak je dus geen gebruik van de wegen. 

  Aanschafkosten 

  Bij een scooter is er dus geen sprake van wegenbelasting, maar bij een elektrische auto ook niet. Wel moet er rekening gehouden worden met het feit dat de aanschaf van een auto, vooral een elektrische, erg prijzig is. Zelfs als je een tweedehands auto zou kopen van rond de 2000 euro is het een stuk goedkoper om een nieuwe scooter aan te schaffen. Scooterprijzen variëren ook natuurlijk. Zo heb je erg dure modellen die meer dan 2000 kosten, maar zo zijn er ook varianten onder de 1000 euro. Uiteraard kun je ook kijken naar tweedehands scooters en dan bespaar je ook weer veel geld. 

  Onderhoudskosten 

  Naast de aanschafkosten krijg je ook te maken met onderhoudskosten. Scooters moet je net zoals een auto ook goed onderhouden, wil je dat deze goed en lang meegaan. Het verschilt hier echter ook weer veel in prijzen. Vaak moet je voor een auto een parkeerplek hebben en hiervoor een parkeerpas aanschaffen. Deze kunnen afhankelijk van waar je woont heel prijzig worden. Een scooter kun je echter gewoon neerzetten net zoals een fiets. Wel wordt er geadviseerd om deze goed op slot te zetten met een scooterslot. Eventueel ook een hoes er omheen, zodat dat deze afgeschermd is tegen de regen. 

  Ook moet je rekening houden dat je voor een auto verplicht een APK moet laten uitvoeren. Bij een scooter is dit niet verplicht en dat scheelt al gauw weer een paar honderd euro’s. 

  Uiteindelijk is het wel aan jezelf om te bepalen of het echt voordeliger is om een scooter aan te schaffen in plaats van een auto. Met een scooter ben je natuurlijk wel beperkt met hoever je kunt reizen bijvoorbeeld. Moet je niet ver reizen of vooral in de stad? Dan is het juist wél voordelig om te kiezen voor een scooter. Je kunt sneller op je bestemming komen en je hoeft niet parkeergeld te betalen.

  Hopelijk heb je met deze informatie een beter zicht over de verschillen tussen een auto en een scooter. Succes met het maken van jouw keuze!