Kilometerregistratie, wat is het en wat moet u er mee?

  De kans is bijzonder groot dat u op een zeker ogenblik al wel eens heeft horen vertellen over kilometerregistratie. Voor veel mensen is het echter niet duidelijk waarom ook zij hier rekening mee zouden moeten houden. In eerste instantie is dit bijvoorbeeld het geval wanneer u over een auto van de zaak beschikt. Het is namelijk zo dat deze auto op jaarbasis voor maximum 500 kilometer mag worden gebruikt voor private doeleinden. Wordt de auto vaker dan de vooropgestelde 500 kilometer gebruikt? In dat geval komt de bijtelling om de hoek kijken. Hoe kunt u het aantal private kilometers nu echter bijhouden en hoe kunnen deze als bewijs worden ingeroepen ten opzichte van de Belastingdienst? U komt er alles over te weten op deze pagina!

   

  • Waarom is kilometerregistratie zo belangrijk?

   

  Van zodra u rijdt met een auto van de zaak dient u er rekening mee te houden dat u eigenlijk verplicht bent om aan kilometerregistratie te doen. Dit uiteraard met als doel om de vervelende verrassing van bijtelling te kunnen voorkomen. Omdat u de kilometerregistratie dus uiteindelijk als bewijsstuk zult willen gebruiken is het steeds belangrijk om te kiezen voor een vorm van kilometerregistratie welke wordt aanvaard door de Belastingdienst. In principe is het namelijk in de praktijk mogelijk om kilometerregistratie op verschillende manieren uit te voeren, maar lang niet al deze mogelijkheden worden erkend door de Belastingdienst. Dit bijvoorbeeld omdat er misbruik van zou kunnen worden gemaakt. 

   

  Tot op het ogenblik dat u op jaarbasis minder dan 500 kilometers met een bedrijfsauto rijdt voor privaat gebruik bent u vrijgesteld van de bijtelling. Door het bijhouden van een goede kilometerregistratie is het mogelijk om hier steeds uitsluitsel over te hebben. Worden er toch meer dan 500 kilometers per jaar voor uw privé gereden met de bedrijfsauto? In dat geval zult u uiteraard wel rekening moeten houden met de bijtelling. De kostprijs die hieraan verbonden is betreft een bepaald percentage welke is gebaseerd op de cataloguswaarde van het voertuig in kwestie. Hoe chiquer uw bedrijfsauto met andere woorden is, des te hoger de bijtelling zal komen te liggen. 

   

  • Kilometerregistratie voor zakelijk gereden kilometers 

   

  Maakt u regelmatig gebruik van uw privéauto voor het afleggen van kilometers voor de zaak? Ook in dat geval kan kilometerregistratie interessant zijn. Door het laten registreren van deze gereden kilometers is het namelijk mogelijk om daar een bepaalde vergoeding voor te vorderen. De zogenaamde kilometervergoeding kan echter niet vrij worden bepaald, maar is wettelijk vastgesteld. De kilometervergoeding op moment van schrijven bedraagt 0,19 euro per afgelegde kilometer voor het bedrijf waarvoor u werkzaam bent.

   

  • Zorg voor een erkende kilometerregistratie!

   

  Wilt u er zeker van zijn dat u de gereden kilometers daadwerkelijk kunt staven ten opzichte van de Belastingdienst? In dat geval is het belangrijk om rekening te houden met de manier waarop de kilometerregistratie gebeurt. U zou er in principe voor kunnen kiezen om gebruik te maken van een standaard Excel formulier, maar in de praktijk is dit niet interessant. Het is dan ook sterk aan te raden om gebruik te maken van een kilometerregistratiesysteem welke beschikt over het keurmerk RitRegistratieSysteem. Alleen een dergelijk systeem voldoet aan de vooropgestelde eisen van de Belastingdienst.

   

  Kijk op www.trackjackeurope.com voor de mogelijkheden.