Luchtfilter van je motorfiets vervangen: handige gids

    Het hebben van een motorfiets levert veel mooie momenten op. Je bent mobiel en kunt gaan en staan waar je maar wilt. Maar wist je dat de luchtfilterinstallatie en het luchtinlaatsysteem voor het grootste gedeelte de prestaties van jouw motorfiets bepalen? Omdat dit zo belangrijk is, moet je dit luchtfilter voor je motor ook regelmatig vervangen. Zo blijft je motorfiets beter rijden en gaat hij langer mee. Het vervangen van dit filter is gelukkig redelijk eenvoudig en je kunt het helemaal zelf doen. Lees hier meer over hoe dit precies in zijn werk gaat. 

    Hoe werkt een luchtfilter precies?

    Een luchtfilter is dus een belangrijk onderdeel van een motorfiets. In de motor van een motorfiets vindt de verbranding plaats. Voor deze verbranding is zuurstof, brandstof en een vonk nodig. De zuurstof wordt hierbij aangezogen door de motor, uit de lucht. Deze lucht gaat eerst door een filter, om te voorkomen dat de motor vervuild wordt. Dit is dus ook wel het luchtfilter. Dit filter zorgt niet alleen dat vuile deeltjes uit de lucht gaan; het moet ook veel lucht doorlaten. Want met meer zuurstof kan de verbranding beter plaatsvinden. Daardoor heeft de motor meer vermogen.  Als je een grof filter hebt, dan laat het meer lucht door maar dan filtert het wel minder. Bij een fijn filter wordt het beter gefilterd, alleen de luchtstroom is wel lager. 

    Vervangen van het luchtfilter

    Zoals je kunt lezen is een luchtfilter dus een belangrijk onderwerp van de motorfiets. Daarom is het belangrijk dat dit af en toe vervangen wordt. Omdat het filter alle vuile deeltjes vangt raakt het als het vol is verstopt. En hoe meer dit filter verstopt is, hoe minder goed de motor presteert. Wanneer moet je dit filter dan precies vervangen? Bij de meeste motoren is het zo dat dit na 10.000 kilometer moet. Dit kun je ook zelf bepalen. Je kunt het filterhuis openmaken en naar de kleur van het filter kijken. Zie je dat het filter er erg zwart uitziet? Dan is het zeker tijd om dit filter te vervangen. Dit kan bij BoonstraParts.com. Vergeet ook niet om het filterhuis met een schone doek te reinigen en goed naar de staat te kijken.