Onderhoud auto zelf doen of uitbesteden?

  Maak je veel kilometers achter het stuur? Grote kans dat je, in dat geval, ook al eens hebt nagedacht over het zelf uitvoeren van het basisonderhoud aan je auto. Dat is niet alleen een van de beste manieren om te besparen op autorijden, maar ook de perfecte manier om je auto beter te leren kennen en begrijpen.

  Het is een misverstand dat je heel technisch moet zijn, of een opleiding gevolgd moet hebben, om onderhoud aan je auto te plegen. Veel basiszaken kun je zelf onderhouden. Maar aan de andere kant – er zijn ook zeker een aantal dingen die je beter kunt uitbesteden. Hoe zit het precies?

  Inspecties uitvoeren kun je zelf

  Een auto moet regelmatig nagelopen worden op een aantal onderdelen. Houd je het voertuig in goede conditie, dan rijd je beter, zuiniger, en bovendien veiliger. De ‘standaard’ controles kun je eigenlijk vaak zelf doen. Daarmee voorkom je onnodige kosten bij de garage, en ben je bovendien goed op de hoogte van de staat van je auto.

  Controle van de niveaus

  Breng je een auto naar de garage, dan controleren zij altijd het oliepeil en de andere niveaus van vloeistoffen. Deze controle kun je zelf ook uitvoeren. Het meten van het oliepeil met de peilstok, en eventueel het bijvullen met motorolie, kan iedere automobilist en kost twee minuten. Kijk je daarbij meteen even naar de versnellingsbakolie, naar de remvloeistof en naar de koelvloeistof, dan verleng je daarmee de levensduur van je auto aanzienlijk.

  Bandenspanning

  Niets is erger dan een lekke band, zeker terwijl je rijdt. Hoewel het niet vaak gebeurt, wil je dat risico eigenlijk niet lopen. Gelukkig kun je de bandenspanning prima zelf controleren. Bij menig tankstation kun je een bandenspanningsmeter gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om er zelf een aan te schaffen: dan kun je deze controle zelf thuis uitvoeren. Is de spanning niet op orde, dan kun je de banden zelf oppompen. Let wel op dat je ze niet te ver bijvult, want dan slijten je banden sneller.

  Zelf doen of uitbesteden?

  Door zelf te kijken naar de vloeistofniveaus, de bandenspanning, en mogelijk ook zaken als de accu en de banden in de gaten te houden, voorkom je dat je onnodig naar de garage moet voor een controle. Natuurlijk kun je daar nog een stap verder in gaan: je kunt zelf auto onderdelen kopen en bijvoorbeeld banden of bougies vervangen. Dat gezegd hebbende: het is altijd verstandig om op gezette tijden een controle uit te laten voeren door een professional. Veiligheid gaat uiteindelijk voor alles – zelfs voor het besparen van een controlebeurt! 

  Lak van de auto goed houden

  De lak van de auto kan na verloop van tijd gaan vervagen. Dit kan komen door de zon of door bijvoorbeeld sneeuw en regen dag continu op de lak kletteren. Het kan een aardige aanslag hebben op de lak. Daarom is het goed om dit goed te onderhouden. Hoewel het een duur geintje kan worden op het moment dat je de lak moet laten overspuiten of bijwerken is er gelukkig een goede oplossing voor om dit te voorkomen. Je kunt namelijk een autohoes kopen die jouw auto beschermt tegen de weersomstandigheden en UV straling van de zon. Zoals je ziet hoeft het niet moeilijk te zijn. Je kunt dan ook kiezen uit een topcover voor alleen het dak of een volledige all weather autohoes.