Rijlessen vanaf 16.5 jaar

  Tegenwoordig mag je al vanaf je zestiende rijlessen. Het voordeel van het zo jong beginnen met rijlessen is dat je het zo sneller en beter leert, daarnaast kun je zo extra ervaring op doen op het gebied van auto rijden. Je mag namelijk pas vanaf je zeventiende afrijden, wanneer je vervolgens bij 16.5 jaar begint met rijlessen is de kans groot dat wanneer je net zeventien bent al af kunt rijden. Wanneer je bent geslaagd moet je nog wel tot aan je achttiende rijden met een begeleider. Het voordeel hiervan is dat je zo mooi ervaring op kunt doen.

  Wanneer je dan vervolgens 18 bent kun je namelijk meteen zelf rijden, volgens de wet, en weet je hoe het is om te rijden wanneer je je rijbewijs hebt. Wanneer je rijd met een begeleider dan heb je die van tevoren uit gekozen. In totaal mag je maximaal 5 begeleiders uit kiezen die allemaal minimaal 5 jaar een rijbewijs hebben. Hebben ze dat nog niet, dan mag diegene ook niet als begeleider opgeschreven worden.

  De tussentijdse toets

  Wanneer je je theorie gehaald hebt kun je ervoor kiezen om een tussentijdse toets af te leggen, dit is niet verplicht. Het voordeel van de tussentijdse toets is onder andere dat je kunt zien hoe het is om te rijden. Bij een tussentijdse toets worden namelijk dezelfde handelingen gedaan als bij het afrijden. Denk hierbij aan dingen als, kentekenplaat opnoemen, vertellen of de auto of onder de motorkap en natuurlijk het rijden en de duur van het rijden.

  Wat nog een groot voordeel van de tussentijdse toets is, is dat je zo vrijstelling kunt krijgen voor de bijzondere verrichtingen voor tijdens het praktijkexamen. Dit houdt in dat wanneer jouw examinator vindt dat jij geslaagd bent voor de bijzondere verrichtingen dat je dit niet weer opnieuw hoeft te doen tijdens het praktijkexamen. Hierdoor duurt het praktijkexamen veel korter, je hoeft dan alleen maar te rijden.

  Theorie en praktijkexamen

  Wanneer je je rijbewijs wilt halen moet je eerst je theorie gehaald hebben. Dit kan vanaf de leeftijd zestien jaar. Je mag wel lessen zonder dat je je theorie gehaald hebt, dit geldt alleen niet voor het praktijkexamen. Wanneer je het praktijkexamen wilt doen moet je wel in het bezit zijn van een gehaald theorie-examen. Wanneer je bent geslaagd voor je theorie-examen dan is dit 1.5 jaar geldig, na die 1.5 jaar moet je weer opnieuw examen doen. Dit geldt alleen wanneer je niet binnen die 1.5 jaar je praktijkexamen gehaald hebt.

  Een goede rijschool in Eindhoven is dus zeer belangrijk.  Het theorie-examen bestaat uit 65 vragen waarvan 25 gevaarherkenningen 40 verkeersregels en inzicht. Bij de eerste 25 vragen mag je er maximaal 12 fout hebben, voor de andere geldt een hele andere regel, van die 40 vragen moet je er namelijk minimaal 35 goed hebben. Het praktijkexamen bestaat uit het rijden op de snelweg en binnen wegen en over de bijzondere verrichtingen.