Tips voor efficiënt wagenpark beheer

  Je bent aangesteld als wagenparkbeheerder en je wilt dit natuurlijk zo goed en efficiënt mogelijk doen, maar wat is wagenbeheer nou precies? Er komt vaak heel wat bij kijken en het kan soms lastig zijn om het overzicht te bewaren. In dit artikel geven wij je daarom twee tips voor efficiënt wagenpark beheer.

  1.    Richt het wagenpark beheer goed in

  Vaak is het wagenpark beheer niet het enige wat je doet in je functie. Waarschijnlijk ben je manager en heb je nog genoeg andere taken die je moet doen. Echter is het wel aan te raden om zeker op het begin wat extra tijd in het wagenpark beheer te stoppen. Op den duur bespaar je hier namelijk tijd mee en dit kan ook schelen in de kosten.

  Maak daarom eerst een duidelijk overzicht. Welke auto’s zijn er al en welke auto’s moeten nog worden aangeschaft? Welk type auto is het beste? Is het voordeliger om auto’s te kopen of kun je ze beter leasen? Stel jezelf dit soort vragen en denk goed na over elke keuze die je maakt. Vergelijk auto’s, autobedrijven en leasemaatschappijen met elkaar en let hierbij op de kosten. Als je op het begin wat extra energie in het wagenpark beheer stopt, win je hier uiteindelijk gegarandeerd tijd mee!

  2.    Breng alle kosten in kaart

  Je wilt natuurlijk niet te veel geld uitgeven. Helaas zijn de totale mobiliteitskosten niet altijd goed in kaart gebracht. Naast kosten voor de aanschaf of het leasen van de auto’s moet je ook rekening houden met bijvoorbeeld benzinekosten.

  Kijk daarnaast ook naar de andere mobiliteitskosten. Hoeveel kosten besteedt het bedrijf elke maand aan reisdeclaraties en OV kosten? Is het wellicht voordeliger om meer medewerkers een auto van de zaak te geven? Of is het bedrijf juist voordeliger uit als er wat auto’s worden verkocht en meer medewerkers vaker de trein pakken? Zorg voor een duidelijk overzicht en maak aan de hand hiervan de juiste keuzes.