Veilig gebruik van een aanhanger

    De auto is voor de meeste mensen een zeer kostbaar eigendom waar ze altijd goed op passen. Terecht, want goed onderhoud van je auto is natuurlijk essentieel. Toch zijn veel mensen slordig wanneer zij een kar huren en deze aan een trekhaak  achter de auto hangen. Dit is zonde want beschadigingen zijn snel gemaakt en duur om weg te werken. Daarnaast zorgt verkeerd of onvoorzichtig gebruik van een aanhanger aan je auto ervoor dat de veiligheid van jezelf en van je medeweggebruikers in het geding komen. Daarom is het cruciaal om je goed in te lezen hoe je een aanhanger op een verstandige en veilige manier kan gebruiken. 

    Gewicht van de aanhanger

    Afhankelijk van het gewicht van de aanhanger heb je een ander type rijbewijs nodig. Wanneer het gewicht van de aanhanger onder de 750 kilo is, is een rijbewijs B voldoende. Echter, bij een gewicht dat op meer dan 750 kilo uitkomt heb je een B+ of BE rijbewijs nodig. Daarnaast is niet elke auto geschikt voor het trekken van zoveel kilo. Je kunt in het kentekenbewijs van je auto terugvinden wat het trekvermogen is. Een andere tip om onveilige situaties te voorkomen is door het gelijkmatig verdelen van het gewicht in de aanhanger. De kans dat de aanhanger gaat kantelen tijdens het rijden wordt hiermee een stuk kleiner.

    Manier van rijden

    Voor de ervaren bestuurders met een aanhanger zal deze informatie als vanzelfsprekend zijn. Maar voor iemand die nog nooit met een aanhanger gereden heeft kan de eerste keer nog spannend zijn. Met een aanhanger moet je namelijk anders rijden dan wanneer je niets achter je auto hebt hangen. Als je een aanhanger hebt is het belangrijk om de bochten op zowel rotondes maar ook daarbuiten ruim te nemen net zoals vrachtwagens dit doen. Je draaicirkel groot houden zorgt ervoor dat je de kans op ongelukken verkleind. Verder is het van belang dat je je aan de maximum snelheid houdt. Dit betekent dat je op de snelweg waarschijnlijk op de rechterbaan zal moeten rijden want dit is echt een stuk veiliger. Heb je zelf een keer een aanhanger nodig, maar ben je niet in het bezit van een aanhanger? Kijk dan eens op aanhanger huren amsterdam. Vergeet nooit te controleren of alle onderdelen goed gemonteerd zijn, en geniet van je rit met aanhanger!