Verplichte autozaken in Frankrijk

  Het is belangrijk om voor vertrek je auto goed te controleren, daar gaat ons blog ook over. Echter wat ook belangrijk is, is om goed op de hoogte te zijn van de wetgeving en regels van het land waar je naar toe gaat. In dit artikel bespreken we de wetgeving in Frankrijk.

  Frankrijk is voor Nederlanders een populair vakantieland. Jaarlijks vieren Nederlands bijna 1.8 miljoen keer een vakantie in Frankrijk. Na Frankrijk is Duitsland, Spanje en Italie wat de lijst aanvoert. Men kan per vliegtuig, trein of auto naar Frankrijk. Wanneer je met de auto naar Frankrijk gaat moet je voldoen aan de Franse wetgeving. Ontdek in dit artikel wat de eisen zijn van de Frans overheid en welke verplichte zaken je bij je moet hebben in de auto of camper.

  Gevarendriehoek

  In Frankrijk is het verplicht om een gevarendriehoek in de auto te hebben. Mocht je onverhoopt pech hebben ben je verplicht om de alarmlichten aan te zetten en een gevarendriehoek te plaatsen. Dit geldt NIET voor autosnelwegen. Daar mag je geen gevarendriehoek gebruiken. Je dient uit te stappen via de passagierskant en achter de vangrail te wachten op hulp.

  Veiligheidsvest

  Mocht je langs de vangrail staan te wachten doe dat in een veiligheidsvest. Bewaar deze niet in de kofferbak maar bijvoorbeeld in de deur.

  Alcoholtesters

  Net als bovenstaande items ben je verplicht om ook een alcoholtester bij je te hebben. Het vreemde is, je bent verplicht hem bij je te hebben maar mocht dat niet het geval zijn, wordt je in tegenstelling tot bovenstaande items niet beboet.

  Wat mag je niet in Frankrijk?

  Het is verboden om flitsmeister of andere waarschuwingssystemen te gebruiken. Heb je op je navigatie apparaat een flits melder? Doe deze dan uit. Het is niet toegestaan om dit te gebruiken in Frankrijk.

  Lekker met je slippers achter het stuurtje kruipen? Ik denk het niet, niet in Frankrijk in ieder geval. Je ontvangt gegarandeerd een boete wanneer de politie je staande houdt. Je mag ook niet met oordopjes in achter het stuur zitten, dus doe je oordopjes uit en de gezellige Franse radio aan ­čÖé

  Kijk uit voor nepagenten!

  Dit fenomeen is van de laatste tijd. Deze nepagenten laten auto’s stoppen en terwijl ze de lamp op het gezicht van de bestuurder richten onderzoeken ze de auto. Wanneer ze waardevolle spullen zoals portemonnee’s en telefoons hebben gaan ze er van door. De Franse politie waarschuwt jaarlijks buitenlandse reizigers voor dit fenomeen. Een echte agent zal je nooit vragen te stoppen op de vluchtstrook.

  Heb je je milieusticker geregeld?

  In Frankrijk geldt voor veel steden een milieuzone. Je dient dan in het bezit te zijn van een milieusticker voor Frankrijk. Bekijk hier een overzicht van milieuzones in Frankrijk. Omdat de inactieve zones onvoorspelbaar zijn kun je beter vooraf een vignet regelen. Zo hoef je geen vertraging op te lopen wanneer de luchtverontreiniging te ernstig wordt en je de weg niet meer op mag.

  Met 1 sticker kun je in alle Franse steden komen waar je voertuig voor geschikt is. Dus je hoeft niet per stad een aparte sticker aan te vragen.