Waar moet ik op letten bij het leasen van een auto?

  car_alarm

  Leasen wordt steeds meer het nieuwe kopen. Zowel particulieren als zakelijke rijders leasen steeds vaker een auto. Er zijn zoveel verschillende leaseconstructies dat het goed is om je van te voren goed in te lezen en niet zomaar te besluiten om een contract aan te gaan. Het is belangrijk dat je de leasevorm kiest waar jij je het fijnst bij voelt en het beste aansluit bij je persoonlijke situatie. Om dit reden zetten we hier enkele vormen van leasen uit.

  Shortlease

  Dit is misschien wel een van de populairste leaseconstructies onder particulieren. Het voordeel van shortlease is dat al vanaf één maand een auto kunt leasen. Je zit dus niet voor een lange periode aan een auto vast en kan per maand het leasecontract opzeggen zonder dat hier extra kosten aan verbonden zijn. Dit biedt je de mogelijkheid om vaker van auto te wisselen. Bovendien is dit ideaal voor mensen die voor het eerst het leasen van een auto gaan uit proberen. Je kan zo kijken of leasen iets voor jou is en zo niet, dan kun je de huurovereenkomst dus iedere maand opzeggen.

  Private lease

  Dit is bij private lease wel anders. Het is dan alleen mogelijk om een auto te leasen vanaf een periode tussen 24 tot 60 maanden. De daadwerkelijk contractduur wordt van te voren met de desbetreffende leasemaatschappij afgesproken. Voor mensen die zeker weten dat ze een auto voor aan langer termijn willen leasen is dit prima. Echter, kun je bij private lease het contract niet eerder ontbinden dan de afspraak was of je zult de resterende periode terug moeten betalen. Dit is dus wel een risico waar je rekening mee moet houden en bepaalde zekerheid hebben dat je de auto ook echt voor de afgesproken periode wilt leasen.

  Zakelijk leasen

  Zakelijk leasen is bedoeld voor de zakelijke rijders. Dit betekent dat de auto geleased wordt vanuit de werkgever of het eigen bedrijf. Het leasecontract staat dan ook niet op de persoonlijke naam, maar op de naam van de zaak. Hierbij moet je wel letten op hoeveel kilometers je rijdt voor persoonlijk gebruik. Indien dit meer dan 500 kilometer per jaar betreft, kan de belastingdienst dit beschouwen als inkomen en moet je extra belasting betalen. Hier staat dan wel weer tegenover dat je bij sommige auto’s belastingvoordeel kan krijgen en minder inkomstenbelasting hoeft te betalen.

  Naast deze drie leaseconstructies zijn er ook nog andere opties. Lees je daarom van te voren goed in en informeer ook bij meerdere leasemaatschappijen, om zo jouw lease ervaring optimaal te maken.