Waarom kopen mensen een elektrisch auto?

  Toen de eerste elektrische auto’s over de weg heen reden, waren er nog veel nadelen. Hierdoor kwam het oordeel dat elektrische auto’s niet de toekomst waren. Ze waren te duur, opladen te duurde te lang, de auto’s waren te duur en ze waren niet mooi. Vandaag de dag is dat beeld 180 graden gedraaid en worden er jaarlijks steeds meer nieuwe elektrische auto’s gekocht. Maar hoe is dat nou gekomen? 

  De verbeterde technologie

  Net zoals bij ieder stukje technologie wat op de markt komt, is de eerste versie nooit helemaal perfect. Zou jij nog overweg kunnen met de eerste van de mobiele telefoon? Of de eerste versie van de auto? Technologie heeft simpelweg tijd nodig en moet veel gebruikt worden om snel verbeterd te worden. Dit is op een razendsnel tempo gebeurt bij de elektrische auto. De technologie is hierdoor stuk verbeterd en daardoor zijn de elektrische auto’s goedkoper geworden, kunnen ze meer kilometers afleggen en kunnen ze sneller opgeladen worden. 

  Wetgeving overheid

  Vanuit overheden wordt er gepromoot om elektrisch te gaan rijden. In de EU hebben we met elkaar afgesproken om broeikasgassen in 2030 met 40% te verminderen. Het aantal benzine auto’s op de weg is een van de oorzaken van de hoge uitstoot. Kortom, het is belangrijk voor Nederland en de EU om elektrisch te rijden te promoten. Om elektrisch rijden interessant te maken, heeft de Nederlandse overheid besloten om belastingvoordelen te geven aan de aanschaf en het rijden. Zo betaal je tot 2025 geen aanschafbelasting en geen motorrijtuigenbelasting op elektrische auto’s. 

  Autofabrikanten

  Toen langzaam steeds duidelijker werd dat de mogelijkheid van elektrische auto’s verder moest worden onderzocht, waren autofabrikanten in het begin nog huiverig. Ze wisten dat ze veel moeten investeren om een nieuw stukje technologie te ontwikkelen. Daarbij wisten ze niet zeker of de consument bereid was om ervoor te betalen. Tesla heeft hierin het voortouw genomen en heeft vol op de elektrische auto ingezet. Dit scheelde alle autofabrikanten een hoop kosten aangezien zij nu niet de allereerste stappen hoefde te zetten. Vandaag de dag is er dan ook bijna geen automerk meer dat geen elektrische auto’s ontwikkeld en produceert. 

  Auto’s opladen

  Iedereen is groot geworden met op het moment dat de auto leeg is, tanken en dan weer door te kunnen rijden. Zo is het heel gemakkelijk om de auto op vakantie te gaan. Met een elektrische auto ligt dat iets anders. Daar moet je s’avonds thuis je auto volledig opladen via een laadpaal en onderweg je auto opladen via een snellader. Met een snellader kun je vaak je auto al tot 80% opladen binnen een half uur. Hierdoor lijkt op vakantie te gaan met een elektrische auto toch al een stuk reëler.