Wat kan je verwachten van een APK keuring?

  Heb je onlangs je eerste auto gekocht of heb je hem gewoon zelf nog nooit naar de keuring gebracht en wil je weten wat je dan allemaal kan verwachten? Dan is dit blog helemaal voor jou! Er zal worden omschreven wat je kan verwachten van deze vorm van auto onderhoud.

  Wat is een APK Keuring

  Een APK keuring, languit algemene periodieke keuring, is een Europese keuring voor verkeersveiligheid en milieu. Je auto moet ten alle tijde gekeurd zijn. Auto onderhoud is daarnaast erg belangrijk voor een langer behoud van je auto. Wanneer de vervaldatum in zicht is van je APK moet hij opnieuw gekeurd worden. Rijden zonder een gekeurde auto is verboden en kan een hoge boete opleveren. Wanneer je met een niet gekeurde auto een ongeluk veroorzaakt bestaat zelfs de kans dat de verzekering niks uitbetaald. Auto onderhoud is dan nog nooit zo belangrijk geweest.

  Wat wordt er gekeurd

  Zoals hierboven verteld is, wordt de auto ook gekeurd op milieu. Hieronder valt de uitstoot van de auto. Wanneer dit te groot is kan hij afgekeurd worden. Dit kan bijvoorbeeld liggen aan een kapotte uitlaat. Daarnaast wordt de auto gekeurd op verkeersveiligheid. Hierbij kan gedacht worden aan de remmen, verlichting, carosserie, verlichting, wielophang, banden. Dit is slechts een greep uit alle checks die moeten plaatsvinden. Voor een volledig overzicht waar je auto aan moet voldoen wordt doorverwezen naar het handboek van de RDW.

  Hoe vaak moet er worden gekeurd

  Hoe vaak een auto gekeurd moet worden hangt van een drietal factoren af. Namelijk wanneer de auto is toegelaten in Nederland, het type motor en als laatste het gewicht. Een dieselauto heeft een hogere uitstoot en moet daardoor vaker gekeurd worden dan een benzine auto. Daarnaast moeten oudere auto’s vaker gekeurd worden, bij deze auto’s is het risico groter dat er motorisch iets kapot gaat of slijt waardoor de veiligheid niet meer gewaarborgd kan blijven. Als een auto zwaarder dan 3500 kg is moet er ieder jaar een auto onderhoud plaatsvinden.

  Waar kan de auto gekeurd worden?

  De auto kan bij elke garage gekeurd worden die RDW erkend is en bevoegd is tot het uitvoeren van het auto onderhoud. Dit klinkt als heel wat, maar bijna elke garage is Nederland kan dit doen. Auto onderhoud Almere is bijvoorbeeld geen uitzondering.