Welke kosten heb je als je een lease auto rijdt?

  Leasen doen mensen op diverse manieren. De meest voorkomende vorm van leasen is nog altijd zakelijk leasen, maar ook private leasen en elektrisch leasen winnen steeds meer terrein. In tegenstelling tot de koop van een auto blijft een leaseauto in het bezit van de leasemaatschappij. Dit betekent dat je in principe aan het einde van het leasecontract de auto teruggeeft aan de leasemaatschappij. Maar er zijn in de meeste gevallen ook mogelijkheden om de auto op te kopen van de leasemaatschappij. Veel mensen vragen zich af of leasen voordelig is, maar vooral ook welke kosten zij zelf moeten bijdragen aan de auto. In deze blog kan je meer informatie vinden aan type leasecontracten en welke kosten hierbij komen kijken.

  Private lease

  Voor alle vormen van lease gelden andere voorwaarden. De exacte kosten kan je vinden in het leasecontract. Voor private lease gelden een aantal standaardkosten die voor de meeste contracten gelden. Over het algemeen dekt de leasemaatschappij kosten voor onderhoud. Hieronder valt ook de kosten die gemaakt worden aan APK maar ook wanneer er schade is aan de auto zal in de meeste gevallen de leasemaatschappij hiervoor opdraaien. Daarnaast geldt voor private lease dat de leasemaatschappij meestal de allrisk verzekering dekt en daarnaast ook de wegenbelasting.

  Zakelijk leasen

  Voor zakelijk leasen geldt dat je bijtelling betaald wanneer je de auto meer dan 500 kilometer per jaar gebruikt voor privé doeleinden. Dit is een belangrijke afweging die mensen maken wanneer zij kiezen voor zakelijk leasen. De kosten voor de bijtelling veranderen geregeld, maar over het algemeen kan je dit veel geld kosten. De kosten voor brandstof kan je opnemen in het leasecontract dat je afsluiten. In dat geval kan je een vast aantal kilometers rijden die vergoed worden door de leasemaatschappij. 

  Financial lease

  Zoals vermeld wordt je bij een leasecontract niet de eigenaar van de auto. In geval van financial lease is dit echter wel het geval. Maar, in dit geval ben je ook zelf verantwoordelijk voor kosten zoals onderhoud en reparatie. In de andere gevallen van lease ben jij hier niet zelf verantwoordelijk voor.