Welke stappen horen bij het kopen van een occasion?

  Het aanschaffen van een tweedehands auto, een occasion, kan een uitdagende zoektocht zijn. Er zijn veel beslissingen om te nemen en zeker met de komst van het internet, zijn er veel mogelijkheden voor het vinden van een auto die aan alle eisen voldoet. De zoektocht begint niet altijd bij het vinden van een geschikte auto dealer. Lees verder om te weten wat er nog meer komt kijken bij het aanschaffen van een occasion bij een autodealer.  

   

  Een budget kiezen

  Het vaststellen van een budget is een belangrijke eerste stap in het proces van een occasion kopen. Budgettering lijkt erg makkelijk, maar er zijn een aantal factoren om rekening mee te houden. Spendeer bijvoorbeeld nooit al jouw spaargeld. Onthoud dat er nog maandelijkse kosten bij komen zoals wegenbelasting en een auto verzekering. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met eventuele toekomstige reparatiekosten. 

   

  De juiste auto kiezen

  Nu begint de leukste stap – het uitkiezen van een auto. Neem om te beginnen tijd om helder te hebben waar de auto voornamelijk voor gebruikt gaat worden. Bijvoorbeeld, als je een familie hebt, dan wil je zorgen dat er genoeg ruimte voor iedereen is. Plus eventuele opbergruimte. Als veiligheid de prioriteit heeft, verdiep je dan in uitslagen van veiligheidstesten. Probeer te eindigen met een lijst van drie modellen die aan jouw eisen voldoen. Maak vervolgens een lijst van kenmerken die de occasion sowieso moet hebben. Hiermee kun je de selectie verkleinen. 

   

  Maak een proefrit

  Er zijn een heleboel websites waar occasions te vinden zijn, elke website heeft zijn eigen voordelen. Neem contact op met de auto dealer die occasions heeft staan die aan jouw eisen voldoen. Vraag voor de occasions altijd een proefrit aan. In een proefrit moet op de volgende punten gelet worden:

  • Acceleratie en bochten: heeft de auto genoeg kracht? Hoe voelt het sturen?
  • Remmen: reageren de remmen goed en voorspelbaar?
  • Mechanische staat: luister naar ongewone geluiden en trillingen die kunnen wijzen op slijtage.
  • Ruimte: is er genoeg beenruimte en opbergruimte?

   

  Bevalt de auto op alle punten, dan is het tijd voor de laatste stap. Inspecteer de auto op beschadigingen. 

   

  Sluit de deal

  De laatste stap in het proces van een auto kopen, is de deal sluiten met de auto dealer. Wanneer de occasion aan alle voorwaarden voldoet, is dit de laatste stap. Kom overeen met de autodealer over de prijs voor de occasion en de voorwaarden. Lees het contract nog eenmaal door en als alles naar wens is, kan het koopcontract getekend worden. Soms duurt het nog even voor de auto klaar is voor aflevering.