Zakelijk rijden: wanneer wel en wanneer niet?

  Er zijn diverse mogelijkheden om mobiliteit in te regelen. Wat men zich als eerste dient af te vragen is of zakelijk rijden noodzakelijk is voor de dagelijkse werkzaamheden en hoe dit past bij het fiscale plaatje. Het is belangrijk om te realiseren dat hoewel zakelijk rijden enkele fiscale voordelen kan bieden, deze niet altijd opwegen tegen de situatie waarin dit niet wordt toegepast. Het plaatje kosten versus baten dient altijd zorgvuldig te worden gewogen, waarbij in in feite twee situaties kunnen worden onderscheiden: 1) de situatie met bijtelling, waarbij er dus zakelijk wordt gereden en de auto prive mag worden gebruikt, en 2) de situatie zonder bijtelling, waarbij er enkel zakelijk met de auto wordt gereden. In beide gevallen wordt ervanuit gegaan dat het aantal zakelijke kilometers zo groot is dat een privé auto of openbaar vervoer hiervoor niet ingezet kan worden.

   

  Situatie met bijtelling

  In de situatie met bijtelling dient te worden bekeken of de kosten voor privé gebruik (lees: bijtelling) opwegen tegen de kosten om privé mobiliteit zelf in te regelen. Met de huidige lage bijtelling van 4% is elektrisch rijden een zeer interessante optie geworden. Doorgaans is het voor de lage netto maandlast die een elektrisch voertuig met zich meebrengt niet mogelijk zelf een auto aan te schaffen. In deze situatie kies je voor zakelijk rijden indien de totale kosten van een elektrische auto leasen plus de bijtelling lager liggen dan zelf de mobiliteit inrichten.

   

  Situatie zonder bijtelling

  In de situatie zonder bijtelling wordt zakelijk rijden toegepast louter indien het zakelijk vervoer niet op te lossen is door openbaar vervoer, fiets of reizen simpelweg voorkomen kan worden. In dit geval kan gekozen worden voor zakelijke lease zonder privé gebruik. Een occasion kopen voor zakelijk gebruik kan hier ook een interessante optie zijn, zeker als je deze in privé aanschaft en kilometers declareert. Privé is dan vanzelfsprekend ook onbeperkt mogelijk, zonder dat de fiscus zich hier mee hoeft te bemoeien. Tel je niet bij en wil je de occassion dus niet privé gebruiken, dan zijn er ook lease maatschappijen die occassions aanbieden. Voordeel hiervan is dat je een leuke auto met een hoge cataloguswaarde kan kiezen. Het lease tarief is dan meestal erg gunstig en bijtelling is dan niet van toepassing.