Zelf je auto onderhouden, zo doe je dat

  We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: pech met de auto. Niks is vervelender dan langs de weg staan met een lekke band of een probleem met de moter. Autopech kun je niet voorkomen, maar je kunt de kans op pech wel een klein beetje kleiner maken. Je kunt bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd een aantal makkelijke controles uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het checken van de bandenspanning of het bandenprofiel.

  Bandenspanning controleren

  De bandenspanning kun je gemakkelijk zelf controleren. Het is belangrijk dat je dit regelmatig doet, omdat er altijd wel een beetje lucht ontsnapt uit de banden van een auto. Een te lage bandenspanning is slecht voor het brandstofverbruik, maar ook voor de wegligging. Ook kan een zachte band snel heet worden en daardoor heb je veel sneller kans op een klapband. Maar een te hoge bandenspanning is ook niet goed. Een te harde band zorgt voor een hogere bandenslijtage. Je kunt in het instructieboekje van de auto de juiste bandenspanning vinden. Vervolgens kun je met een bandenpomp de spanning controleren.

  Verlichting checken

  De verlichting op de auto is heel belangrijk. Met verlichting kun jij de weg zien en kunnen anderen jou zien. Het is dan ook handig om regelmatig je verlichting te controleren. Je kunt bijvoorbeeld een kapotte lamp hebben zonder dat je het door hebt. Of misschien werken je richtingaanwijzers niet meer. Zorg altijd dat je een set reservelampen in de auto hebt. Je mag namelijk niet rijden met kapotte verlichting.

  faalangst

  Zelf aan de auto sleutelen

  Er zijn nog veel meer onderdelen die je eens in de zoveel tijd moet checken. Denk dan bijvoorbeeld aan de ruitenwissers of het oliepeil. Ook als er een auto onderdeel stuk is, moet je deze zo snel mogelijk laten vervangen. Ben jij een handige harry? Dan kun je dit soms ook thuis in de garage vervangen. Zorg er dan wel voor dat je goede werklampen hebt staan. Het liefste led werklampen. Zonder kan het met het grauwe weer soms moeilijk zijn om iets te vervangen.