Zo kun je zelf een roetfilter reinigen

  Heb jij een machine of auto met een roetfilter die gereinigd moet worden? dan kun je hiermee uiteraard naar de garage gaan om het roetfilter te laten reinigen. Wil je kosten besparen en het zelf proberen? Dan kun je hieronder tips vinden om zelf een roetfilter te reinigen en de werking van een roetfilter.

  Werking roetfilter

  Auto’s die rijden op diesel en dus een dieselmotor hebben, moeten verplicht voorzien zijn van een roetfilter. Deze filter in het uitlaatsysteem van de auto houdt roetdeeltjes tegen, zodat er minder schadelijke deeltjes in het milieu terechtkomen. Dit filter raakt echter ook weleens verstopt, waardoor de werking minder is. Als de auto via sensoren voelt dat de filter verstopt raakt, dan gebruikt de motor automatisch extra brandstof om de temperatuur in de filter te kunnen verhogen en deeltjes te kunnen verbanden, waardoor er weer meer ruimte ontstaat binnen het filter om nieuwe deeltjes op te vangen. Op een gegeven moment is de filter echter verzadigd en werkt dit niet meer. Vaak gaat er dan een lampje branden op het dashboard of gaat de auto stotteren. Dan wordt het tijd om de roetfilter (zelf) te reinigen. 

  Roetfilter zelf reinigen

  Een roetfilter reinigen is niet zo heel moeilijk, mits je het maar op de juiste manier doet. Koop een roetfilter reiniger die je toe kunt voegen aan de diesel die je tankt. Je gooit het flesje dan eenvoudig in je tank, waarna de motor het proces van het reinigen in de motor in werking zal stellen, zodat je roetfilter weer een tijdje mee kan. Merk je geen verschil tijdens het rijden of blijft het lampje branden? Dan is het roetfilter helemaal verstopt en zul je toch langs een garage moeten rijden om het probleem te laten verhelpen.  

  Kosten roetfilter reinigen

  Door eerst zelf te proberen je roetfilter te reinigen, bespaar je kosten. Moet je uiteindelijk naar de garage om je roetfilter te laten reinigen, dan ben je al gauw tussen de 250 en 450 euro kwijt. Je kunt je voorstellen dat het laten vervangen van je roetfilter je daardoor aardig wat geld kan kosten.